Lader
Je bestelling

Je hebt niets in je winkelmand.


Alledaagse voorwerpen die vervuilen Ocean en milieuvriendelijke alternatieven


Bent u klaar om uw ecologische voetafdruk te verkleinen en toe te werken naar een schonere planeet? Begin met te leren welke de meest voorkomende plastic items zijn in het oceanen elimineer ze vervolgens uit uw dagelijkse leven. 

Plastic wordt elk jaar in miljoenen tonnen wereldwijd geproduceerd, maar de ocean zwemt al met plastic afval. Drijvende vuilnisplekken zijn een duidelijk probleem. Wat minder voor de hand liggend is, zijn de geconcentreerde gebieden waar microplastics onder drijven ocean's oppervlak; de plastic soep die de zee vervuilt en het zeeleven in gevaar brengt.

Toch is de gemakkelijkste manier voor ons om het probleem van plastic afval te begrijpen, zonder de zee op te varen, door te kijken naar de plastic voorwerpen in de ocean kustlijnen. 

6 van de meest voorkomende plastic items in de ocean in 2019

Het Ocean Conservatorium registreerde de hoeveelheid en soorten alledaagse voorwerpen die in de 2019 International Ocean Opruimen​ Hier zijn zes items die in de top 10 van prullenbak zijn terechtgekomen in de ocean.

Voedselverpakkingen

De meeste mensen winkelen in supermarkten. Helaas zijn de meeste artikelen in de schappen van de supermarkt zwaar verpakt in niet-recyclebare en niet-biologisch afbreekbare materialen. Vooral geïmporteerde bederfelijke goederen die extra verpakt moeten worden om ze te beschermen op de lange reis van een buitenlandse boerderij naar een plaatselijke winkel. 

Voedselverpakkingen zijn niet alleen lelijk; ze vormen ook een bedreiging voor dieren in het wild en zeeleven, die vaak kleine plastic onderdelen binnenkrijgen als de wikkels kapot gaan. 

Milieuvriendelijk alternatief:

U kunt schade minimaliseren door voedsel zonder verpakking te kopen, zoals losse groenten en fruit, in plaats van verpakte goederen. Breng herbruikbare tassen mee en geïsoleerde voedselpot naar boerenmarkten en afvalloze winkels als je er een in je buurt hebt. 

Als je voedselverpakkingen niet kunt vermijden, kies dan voor voedsel in herbruikbare containers, zoals potten of potten met schroefdeksel, of voedsel dat in recyclebare of gerecyclede verpakkingen zit. Hoewel het nog niet overal verkrijgbaar is, verpakken sommige voedings- en snackbedrijven hun producten nu in composteerbare verpakkingen, doe gewoon wat onderzoek en winkel voorzichtig. Als alternatief kunt u uw voedsel en snacks thuis bereiden en meenemen in een herbruikbare verpakking geïsoleerde voedselpot

Lees ook: 5 etenswaren voor in een thermische lunchdoos

Sigarettenpeuken

Vrijwilligers verzamelden meer dan 4 miljoen sigarettenpeuken in de International Coastal Cleanup 2019 van stranden, baaien en kustgebieden. Van de 3,628 ingezamelde afvalstukken in Nederland waren 14,365 sigarettenpeuken. 

Wat is het probleem om sigarettenpeuken op het strand te gooien in plaats van ze op een verantwoorde manier weg te gooien? Zullen ze toch niet biologisch worden afgebroken? Uiteindelijk wel, maar de filters in sigarettenpeuken bevatten een plastic genaamd celluloseacetaat. Dit materiaal heeft tot 15 jaar nodig om volledig biologisch af te breken, waarbij gifstoffen vrijkomen tijdens het afbreken. Dit betekent dat, zelfs als je je sigarettenpeuken in de prullenbak stopt, ze nog steeds op stortplaatsen blijven hangen en de grond vervuilen. Wat is het alternatief?

Milieuvriendelijk alternatief:

Een impopulaire maar geldige oplossing is voor mensen die roken om sigaretten op te geven, wat zowel de persoonlijke gezondheid als de gezondheid van de planeet zal beschermen. 

Een realistischer en eenvoudiger alternatief is om over te schakelen op filters gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare, gerecyclede of chemicaliënvrije materialen. Sommige milieubewuste tabaksfabrikanten zijn al bezig met de zaak, zoals Groen gaan, een Nederlands sigarettenfabrikant dat filters produceert die gemaakt zijn van 100% gerecyclede, ongebleekte en natuurlijke vezels. 

Plastic flessen en doppen

Er werden meer dan 1.9 miljoen plastic drankflessen en meer dan 1.5 miljoen plastic doppen ingezameld. GijsandElke dag worden er wegwerpflessen gekocht. Omdat plastic flessen voor eenmalig gebruik zijn niet veilig voor hergebruik en kan maar een beperkt aantal keren worden gerecycled, het merendeel belandt in de prullenbak.  

Milieuvriendelijk alternatief:

Het goede nieuws is dat plastic flessen en doppen gemakkelijk kunnen worden vermeden. Hoogwaardig en voedselveilig roestvrij staal water flessen die 100% recyclebaar zijn, maar sterk genoeg om jaren mee te gaan, houden tonnen plastic buiten de deur ocean​ Het helpt je gehydrateerd te blijven en tegelijkertijd geld te besparen. Een thermisch geïsoleerd FLASKE fles kost slechts € 30, - en bijvullen kost niets. Hoeveel besteedt u aan gebotteld water elke maand?

U hoeft zich niet aan te houden water een van beide. Probeer thuis frisdranken te maken en neem ze mee in een herbruikbare verpakking water fles. En als u onderweg een drankje moet kopen, kies dan iets in een blikje of een glazen fles, zodat u het later kunt recyclen. In tegenstelling tot kunststof kunnen glas en aluminium, maar ook roestvrij staal, een onbeperkt aantal keren worden gerecycled.

Lees ook: De 10 coolste FLASKE herbruikbaar water flessen om online te kopen

Plastic rietjes en roerstaafjes

Sinds de hartverscheurende video van een zeeschildpad met een plastic rietje in zijn neus viraal ging, staan ​​rietjes symbool voor het risico van ocean vervuiling van het zeeleven. Hoewel het verbod op plastic stro en roerder nu in veel steden of hele landen van kracht is, zijn er 942,992 verzameld in de International Coastal Cleanup.

Milieuvriendelijk alternatief:

Hier is een simpele oplossing. Gebruik geen rietjes. De meesten van ons leerden drinken uit een glas, beker of fles toen we kinderen waren. Tenzij u een specifieke aandoening heeft waardoor het moeilijk is om zonder rietje te drinken, hoeft u er waarschijnlijk geen te gebruiken. Dat gezegd hebbende, er zijn milieuvriendelijke alternatieven voor iedereen die geen rietjes wil opgeven. Bamboerietjes en roestvrijstalen rietjes zijn trendy, goedkoop en gemakkelijk schoon te maken.

Plastic boodschappentassen

In totaal werden 1,351,390 plastic zakken, inclusief boodschappentassen en andere plastic zakken, gevonden bij de International Coastal Cleanup, waardoor het een van de grootste plastic afvalproducten is die we dagelijks gebruiken. Het zeeleven raakt vaak verstrikt in plastic zakken of eet plastic onderdelen die hun hele leven in de maag blijven. Een klassiek voorbeeld hiervan zijn zeeschildpadden die plastic zakken vaak verwarren met hun gebruikelijke prooi, kwallen. 

Milieuvriendelijk alternatief

Nogmaals, dit is weer een simpele ruil die een enorm verschil maakt voor het milieu. Neem gewoon een herbruikbare katoenen draagtas altijd bij je wanneer je naar de markt gaat en er een paar klaar hebt staan ​​voor je boodschappen. Verwissel plastic afvalzakken voor composteerbare vuilniszakken, of gebruik helemaal geen binnenzak. 

Lees ook: 30 toptips voor zero-waste

Plastic serviesgoed en afhaalcontainers

Het laatste item op onze lijst is eigenlijk een groep veelvoorkomende plastic items die te vinden zijn in de ocean​ Wegwerp eetgerei, waaronder plastic borden, bestek, kopjes, piepschuim voor eenmalig gebruik en afhaalbakjes. Deze groep maakt in totaal meer dan 1.4 miljoen items uit de International Coastal Cleanup 2019. 

Volgens het record uit 2020 van de Ocean Serre:

"Er is genoeg plastic bestek gevonden om 66,000 haaien een driegangenmaaltijd te geven."

Hoewel dat een grappig beeld oproept van haaien die aan de eettafel zitten, is de realiteit dat deze niet-biologisch afbreekbare en scherpe gebruiksvoorwerpen een reëel risico vormen voor het zeeleven. 

Milieuvriendelijk alternatief:

Nogmaals, het milieuvriendelijke alternatief is goedkoop, gemakkelijk en beter voor uw gezondheid. Verwissel wegwerpbestek voor een stijlvolle reisset van bamboe bestek, was je afwas of vervang wegwerp plastic door borden en bekers gemaakt van composteerbaar materiaal. 

Overweeg om uit eten te gaan in plaats van uw eten mee te nemen om afhaalbakjes te minimaliseren. Of neem je eigen herbruikbare geïsoleerde voedselcontainer mee om je eten mee naar huis te nemen. 

Laten we de plastic soep opruimen

U kunt de Plastic Soup Foundation helpen met het schoonmaken van onze oceans door de hoeveelheid afval die er elke dag in terechtkomt te verminderen. Het wisselen van plastic wegwerpartikelen, zoals de hierboven genoemde, voor herbruikbare, recyclebare of composteerbare alternatieven is de eerste en gemakkelijkste stap op de milieuvriendelijke reis.  

Lees ook: Waarom we de Plastic Soup Foundation steunen

Bezoek ons ​​voor meer inspiratie over milieuvriendelijke en plasticvrije producten die u zullen helpen om duurzamer te leven FLASKE Collectie.