Lader
Je bestelling

Je hebt niets in je winkelmand.


Hoe u afval kunt aanpakken met uw ochtendkoffie-routine


Als u de dag begint met een vers gezette koffie, krijgt u misschien een goed humeur, maar heeft u er ooit over nagedacht hoe uw ochtendroutine bijdraagt ​​aan vervuiling? Wat en waar u tijdens het ontbijt eet en drinkt, heeft meer invloed op de hoeveelheid afval die u produceert dan u zou verwachten. 

Neem koffie, de meest populaire ochtenddrank ter wereld. Je ochtendkoffie-ritueel produceert mogelijk geen plastic afval als je je koffiebonen koopt bij een afvalvrije winkel en composteerbare koffiefilters gebruikt. Maar wat als u elke dag niet-recyclebare espressopads of filters voor eenmalig gebruik gebruikt of als u uw dagelijkse koffie in een mok van piepschuim koopt in plaats van een herbruikbare koffiemok voor op reis naar uw plaatselijke koffiewinkel. 

Het punt is dat onze dagelijkse gewoonten de meeste onnodige verspilling veroorzaken. Vaak zijn deze verkwistende gewoonten gemakkelijk te veranderen, vooral als het om eten en drinken gaat.  

Laten we koffie als voorbeeld nemen en bedenken hoe u verspilling in uw ochtendroutine tot een minimum kunt beperken. 

Verminder afval met uw ochtendkoffie-routine

Welke koffie koop je voor thuis?

Sta op en schijn en tijd om koffie te drinken. Maar waar heeft u uw koffie gekocht en in welke container is deze geleverd? De meest milieuvriendelijke plaats om uw koffie te kopen is meestal een afvalvrije winkel waar u uw eigen koffiecontainer kunt meenemen, deze kunt vullen met koffiebonen en kunt betalen voor het gewicht dat u wegneemt. 

Helaas heb je misschien geen afvalvrije winkel in je buurt, omdat ze nog niet zo gebruikelijk zijn. U kunt echter nog steeds uw afval verminderen door koffie te kopen die wordt geleverd in gerecyclede, recyclebare en herbruikbare containers. Glazen potten of metalen potten zijn ideaal omdat je ze op meerdere manieren kunt gebruiken voordat je ze recyclet. Evenzo is karton een groener alternatief voor plastic omdat het recyclebaar en composteerbaar is. 

Als je thuis een instantkoffiemachine gebruikt die afhankelijk is van koffiefilters of koffiepads, overweeg dan een set hervulbare koffiepads of koop composteerbare of biologisch afbreekbare koffiepads en filters. Houd er rekening mee dat, hoewel merken hun koffiepads als recycleerbaar adverteren, de meeste naar de vuilnisbelt gaan.

Hoe zet je koffie?

Net als koffiepads voor één portie, zijn koffiefilters zeer verkwistend wanneer ze worden gebruikt om slechts één koffie te zetten. Om verspilling tot een minimum te beperken, kunt u overwegen om een ​​kolf met koffie te zetten in plaats van een enkele kop. Je kunt het extraatje bewaren in een thermisch geïsoleerde koffiemok of -fles om later op de dag op te drinken of te delen met je collega's op het werk. 

Bovendien kunt u ervoor zorgen dat u biologisch afbreekbare of composteerbare filters koopt die stortplaatsen jarenlang niet blokkeren en de bodem niet vervuilen. U kunt ook een wasbaar filter gebruiken of een koffiemachine verwisselen voor een klassieke Franse pers of een espressomachine met kookplaat. 

Hergebruik van uw koffiemaling is een andere manier om uw ochtendverspilling te minimaliseren. Ik bedoel niet dat je een tweede koffie moet maken van oude maling, maar je kunt de maling laten drogen en ze mengen in tuingrond of potplanten.

Waar koop je je koffie onderweg?

Koopt u uw koffie elke dag bij een koffieautomaat bij het tankstation? Als dat het geval is, is het waarschijnlijk gemaakt van een niet-biologisch afbreekbare koffiepad voor één portie. Misschien zit het ook in een piepschuim beker met een plastic roerstaafje, zelfs als je er geen wilt. Kopen bij een coffeeshop levert meestal minder plastic afval op, maar je moet toch selectief zijn. 

Is uw gebruikelijke coffeeshop een lokaal gerund bedrijf dat stappen onderneemt om dagelijkse verspilling tot een minimum te beperken, of is het een internationale keten die prioriteit geeft aan kosten en gemak? Zorgvuldig selecteren waar u uw ochtendkoffie koopt, is een manier om uw dagelijkse verspilling te minimaliseren zonder uw favoriete warme drank op te offeren.

Waar zet je je koffie in? Een wegwerpbeker of een herbruikbare reismok?

Of u nu uw ochtendkoffie thuis zet of deze bij een coffeeshop koopt, bedenk waar u uw drankje in doet. Dit is een belangrijke stap in de aanpak van persoonlijk plastic afval. Wegwerpkoffiemokken, of ze nu piepschuim zijn of met plastic bekleed karton met plastic deksels, zullen op de vuilnisbelt belanden of in de oceans na slechts één gebruik. Het beste milieuvriendelijke alternatief is een geïsoleerde reiskoffie mok​ Een herbruikbare koffiemok voor op reis houdt je ochtendkoffie niet alleen warm op weg naar je werk, maar vermindert ook je dagelijkse plastic afval aanzienlijk. 

Lees ook: Twijfel je over het kopen van een herbruikbare koffiemok? Hier zijn de feiten

Laten we de ochtendkoffie opruimen

Nadenken over waar u uw koffie koopt, hoe u deze maakt en hoe u deze meeneemt, is de beste manier om verspilling in uw ochtendroutine aan te pakken. Hoewel ik in deze post koffie als voorbeeld heb gebruikt, kun je dezelfde principes toepassen op elke afhaaldrank, zoals iced thee, warme chocolademelk en verwarmende winterdranken​ Zelfs als u uw ochtenddrankje liever vanuit uw luie stoel drinkt, is er geen reden waarom u geen geïsoleerde reisbeker kunt plaatsen, dus hij blijft gloeiend heet. 

Lees voor meer inspiratie 10 milieuvriendelijke producten om te gebruiken tijdens je lunchpauze of bezoek de FLASKE Collectie.