Lader
Je bestelling

Je hebt niets in je winkelmand.


Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?


Mensen worden zich steeds meer bewust van milieuproblemen en sociale ongelijkheden. Om deze reden wordt van bedrijven verwacht dat ze prioriteit geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Consumenten en medewerkers geven er de voorkeur aan om een ​​bedrijf te steunen dat MVO tot een kernonderdeel van zijn bedrijfsmodel maakt. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geen voorbijgaande trend. Bedrijfseigenaren moeten begrijpen wat maatschappelijk verantwoord ondernemen inhoudt, zodat ze hun bedrijf op de hoogte kunnen brengen en kunnen profiteren van een groener bedrijfsmodel.

"MVO is de verantwoordelijkheid van ondernemingen voor hun impact op de samenleving." EU-Commissie

Lees ook: Herbruikbare Water Flessen als milieuvriendelijke relatiegeschenken

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen precies?

Een van de vragen die ik het vaakst hoor, is: wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Het is een belangrijke vraag en u zult waarschijnlijk elke keer dat u deze stelt een iets ander antwoord krijgen. 

Kortom, maatschappelijk verantwoord ondernemen is de methode die bedrijven gebruiken om ervoor te zorgen dat hun bedrijf een gunstig effect heeft op de samenleving en het milieu. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geen wettelijke vereiste. In plaats daarvan is het een vrijwillige inspanning van bedrijven om duurzame ontwikkeling te ondersteunen. Dat omvat het handhaven van ethische normen, ruimschoots opereren binnen wettelijke grenzen en het minimaliseren van negatieve gevolgen voor het milieu. Programma's voor maatschappelijk verantwoord ondernemen kunnen lokaal, nationaal of internationaal worden uitgevoerd. Als ze met succes worden uitgevoerd, kunnen MVO-programma's een bedrijf helpen zijn doelen te bereiken en winst te maken terwijl het ten goede komt aan de samenleving.

Volgens de Europese Commissie is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) ... 

"Een concept waarbij bedrijven op vrijwillige basis sociale en milieukwesties integreren in hun bedrijfsvoering en in hun interactie met hun stakeholders"

Bedrijven hebben MVO op verschillende manieren in hun bedrijf opgenomen, afhankelijk van hun structuur en capaciteiten. Sommigen geven prioriteit aan eerlijke arbeid en verbeteren de arbeidsomstandigheden, anderen richten zich op het financieren van projecten in lokale gemeenschappen of het implementeren van milieuvriendelijke praktijken op de werkplekices. 

Lees ook: 5 manieren om uw merk te promoten met op maat gemaakte producten Water Waterflessen

Hier zijn enkele voorbeelden van MVO in de praktijkice:

  • Groen uitice oefenenices. Bedrijven die afbouwenice verspilling door een herbruikbare water waterfles aan alle werknemers of bedrijven die zich aanmelden voor bedrijfsrecyclingprogramma's. Als alternatief kunnen groene bedrijven werknemers ondersteunen die naar de weg pendelenice met het openbaar vervoer.
  • De ecologische voetafdruk van het bedrijf verkleinen door te vertrekkenices, magazijnen en bedrijfsfabrieken energiezuiniger, overschakelen op hernieuwbare energiebronnen of lokaal produceren van producten. 
  • Samenwerken met een liefdadigheidsorganisatie of een deel van het jaarinkomen van het bedrijf schenken aan non-profitorganisaties of ngo's. Afgezien van financiële donaties, kunnen maatschappelijk verantwoorde bedrijven ecologische of humanitaire doelen helpen door gratis marketing en donaties aan te bieden duurzame relatiegeschenken, of het organiseren van vrijwillige evenementen in de lokale gemeenschap.
  • Veilige werkomstandigheden bieden en een eerlijk loon voor werknemers. Inclusief gelijke beloning en kansen voor alle geslachten en etniciteiten.
  • Duurzame producten registreren bij vertrouwde organisaties zoals Fair Trade International, Rainforest Allianz en de Soil Association.
  • Maatschappelijk en milieubewuste bedrijfsbeslissingen nemen, zoals het ondersteunen van lokale producenten en investeren in duurzame afzetice materiaal. 

Lees ook: Waarom gepersonaliseerd Water Flessen zijn geweldige geschenken?

Hoe kan een MVO-programma uw bedrijf ten goede komen?

MVO gaat niet alleen over uw steentje bijdragen aan de planeet en de samenleving. Het afgeven van een verklaring inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen en het in praktijk brengen ervan kan uw bedrijf enorm ten goede komen. Steeds meer consumenten zijn bereid extra te betalen voor duurzame producten of te kopen bij bedrijven die sociaal en milieubewust zijn. Een effectief programma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen zal daarom de loyaliteit van klanten vergroten en het bedrijfsimago verbeteren met het gebruik van Gemerkt metaal Water Waterflessen

Evenzo werken de meeste mensen het liefst voor een bedrijf waarvan de waarden in overeenstemming zijn met die van henzelf. Dit geldt vooral voor millennials die, volgens enquêtes, willen werken voor doelgerichte werkgevers en zullen de waarden van een bedrijf in overweging nemen voordat ze een baanaanbieding accepteren. 

Lees ook: Duurzame welkomstgeschenken voor nieuwe medewerkers

De meeste bedrijven richten zich op vier belangrijke MVO-categorieën:

Ethisch werk: Maatschappelijk verantwoorde bedrijven moeten zorgen voor eerlijke arbeidsomstandigheden voor hun werknemers, dit omvat een veilige werkomgeving, een redelijk leefbaar loon, werkzekerheid en gelijke kansen. Deze normen moeten worden nageleefd, ongeacht waar het bedrijf fysiek is gevestigd. 

Donaties aan goede doelen: Bedrijven kunnen hun betrokkenheid bij sociale en ecologische doelen aantonen door donaties te doen aan ngo's, non-profitorganisaties of andere maatschappelijke organisaties. Dit kan zowel financiële ondersteuning als dienstverlening omvattenices en producten. Veel bedrijven selecteren nu een specifieke organisatie, waarmee de CSR-verklaring van het bedrijf overeenkomt, en doneren een percentage van de jaarlijkse winst.

Lees ook: De beste roestvrijstalen beker

Vrijwilligerswerk: Bedrijven kunnen het merkimago opbouwen door hun tijd te besteden aan vrijwillige evenementen en liefdadigheidsinzamelingsacties, of door een vrijwillig evenement te organiseren, zoals een nestje halen of ocean schoonmaken

Groen practices en beleid: Hoewel MVO zich grotendeels richt op maatschappelijke impact, mag de verantwoordelijkheid voor het milieu niet worden vergeten. Een bedrijf kan actief zijn ecologische voetafdruk verkleinen door groen uit te kiezenice oefenenices, plastic afval verminderen en investeren in duurzaamheid. 


Of u nu een kleine startende onderneming of een internationaal bedrijf runt, het achterlaten van een positieve ecologische, sociale en economische voetafdruk zou een van uw topprioriteiten moeten zijn.